CHANGE UNIVERSE: Magazine Jewels
Tel Aviv | ArchitectureMay 22, 2013

Away from the World Apartment

Share this post:

Pin it on Pinterest Share it on Google Plus

An angle. An "L" shaped volume positioned slightly higher than ground level about 80 meters above in a tower facing south-west of Tel Aviv, visually reaching like a proof of joint the sinuous coastline of the Jaffa port, only a few km away.

The design idea was to create a natural appendix to this visual correspondence in a territorial scale, and to obtain an ornamental integration of the city in the interior.

There are three routes traced on the inner perimeter of the "L" shaped volume: first is an entrance route that is internally duplicated by a second parallel passage covered with wood, leading to the night area, terminating and replicating itself along with the sea through the presence of a mirror / glass wall. A third route, hidden and shorter, leads from the kitchen and dining area to the dark service zone shifting towards obscurity.

In this scheme, the main attraction is a place that "flies away from the world" in order to belong to the illusory of the blue that surrounds it. Through the ceiling, a thin reflecting membrane, the city enters again the habitat, it appears, it gets lost; the streets, the buildings, find new boundaries between the atmospheric layers and miniatures signs of the carpets. In this constant projection, the objects, everyday furniture pieces assume different layouts according to the mood, atmosphere and events of the house. The night area transfers vertically the projective references of the reflective ceiling, along with partitions of mirror and transparent glass that allow a glimpse to the rough wall of stone of the bathroom.

The nocturnal passage, along with the urban sky filled with lights, stars, and paths, all reflect as weaved geometric polygons, arches, and speedy rays of light. A dense arabesque that leaves the rest for the imagination of the inhabitants. ( Archilovers)

What I love most is the use of natural materials in netral colors, the grey granite, it's cut and rough texture, against the  pure and white surrounding surfaces. The natural wood, and the simplicity of the space having only the ceiling refections of a hectic Tel Aviv as a protagonist among serenity of the rooms.

Joelle's Picks:

Paritzki Liani Architects

 

Subscribe to the Joelle Magazine Newsletter
About the newsletter